Training en workshops om de kunst van het poppenspel te leren

De kunst van het poppenspel is iets dat steeds meer mensen willen leren. Er zijn verschillende trainingen en workshops die je kunt volgen als je beter wilt worden in het poppenspel. Ook zijn er een hoop basisvaardigheden en tips die je kunnen helpen om beter te worden in het poppenspel. In deze tekst zullen we een aantal van deze vaardigheden en de basis van het poppenspel met je bespreken. Dit kan je helpen om de kunst van het poppenspel onder de knie te krijgen. We zullen begin met het bespreken van de basis van het poppenspel.

Basis van het poppenspel

Alles begint natuurlijk bij het kiezen van een geschikte pop voor het poppenspel. Niet alle poppen zijn immers geschikt voor het opvoeren van een poppenspel. En niet alle verhalen kunnen goed worden vertolkt en verteld door een pop. Daarom is het kiezen van een pop met een liefelijk karakter en aansprekende uitstraling voor het opvoeren van een poppenspel essentieel. Niemand kijkt namelijk graag naar een saaie en vervelende pop. Ook belangrijk is dat je de pop een passende en goed uitvoerbare stem kunt geven. Zo zou je het bijvoorbeeld lastig kunnen vinden om een stem te kiezen die bij een haai past.

Ook de grootte van de pop is van groot belang. Hij moet precies goed op je hand passen om zo goed mogelijk bewogen te kunnen worden. Een pop die te groot of te klein is zou namelijk wel eens onnatuurlijk kunnen gaan bewegen en dit moet je voorkomen. De pop moet als geheel goed zichtbaar zijn maar het belangrijkste zijn een zichtbare mond en ogen. De mond moet makkelijk te bewegen zijn zodat het praten er echt uit ziet. Oogcontact van de pop met het publiek is een andere essentiële factor voor een goed poppenspel.

Het vinden van geschikte poppen kan op een heleboel verschillende plaatsen. Als je er eenmaal op gaat letten zul je merken dat poppen op heel veel misschien ongebruikelijke locaties te koop zijn. Zo kun je vaak poppen kopen in speelgoedwinkels, boekenwinkels maar ook in een winkel op het vliegveld. Ook in kringloopwinkels en via het internet zijn poppen voor het poppenspel verkrijgbaar. Wanneer je een geschikte pop hebt gevonden kun je beginnen met het ontwikkelen van het karakter en de stem van de pop. Als je deze hebt bepaald kun je beginnen met oefenen met bewegingen en spreken met de pop.

Vaardigheden om het poppenspel te ontwikkelen

Wanneer je eenmaal de basis van het poppenspel te pakken hebt, is het nodig om een aantal vaardigheden verder te gaan ontwikkelen. We gaan hier een aantal van deze vaardigheden kort met je bespreken.

– Een goede opkomst. Een goede opkomst van de pop in het poppenspel is erg belangrijk. Net als in het echte leven is in het poppenspel een eerste indruk van erg groot belang. Als de poppen een goede opkomst hebben is dit namelijk een teken dat het hele poppenspel waarschijnlijk goed zal zijn.

– De juist hoogte. Tijdens het opvoeren van een poppenspel is het belangrijk dat de poppen op de juiste hoogte blijven. Net als bij een normale opvoering horen ook poppen niet alle kanten op te zweven. Om de pop op de juiste hoogte te houden is een goede concentratie vereist.

– Goede synchronisatie van de lippen. Wanneer de bewegingen van de mond van de pop niet overeenkomen met wat er wordt gezegd is dat vervelend en afleidend. Daarom is het belangrijk om goed te oefenen op de bewegingen met de mond in combinatie met spreken. Net als bij mensen zou bij poppen met name de onderkaak moeten bewegen tijdens het spreken en niet het hele hoofd.

– Positie van de pop en oogcontact. Oogcontact van de pop met het publiek is belangrijk maar niet zaligmakend. Wanneer twee poppen met elkaar praten, moeten ze elkaar aankijken en niet het publiek.

– Ontwikkelen van vaardigheden met beide armen. Wanneer je met meerdere poppen gaat spelen is het erg belangrijk om met beide handen de bewegingen uit te kunnen voeren. Als je echt goed wilt worden zul je met beide armen emoties op het gezicht van de pop moeten kunnen laten zien.

– Bewegen over het podium. Bij veel poppenspelen is er na de entree van de poppen weinig beweging meer in het spel. Het voegt echter wat toe aan het poppenspel wanneer de poppen bewegingen maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan lopen of rennen over het podium.

– Goede aftocht van de poppen. Tenslotte is het ook belangrijk dat de poppen op een goede manier het podium verlaten. Het is het laatste wat het publiek van de poppen ziet en daarom essentieel om een goede indruk achter te laten.

Professionaliseren van het poppenspel

Als je alle basisvaardigheden en ideeën van het poppenspel onder de knie hebt, zou je misschien nog wel eens een stapje willen zetten. Dit kan door het poppenspel verder te professionaliseren. Er zijn een aantal aspecten die je hierbij aan kunt pakken.

– Het karakter van de poppen. Er is hierbij geen goed of fout. Er kunnen verschillende karakters bij dezelfde pop passen en het is dan ook belangrijk om de verschillende mogelijkheden te overwegen.

– Lopen en lichaamstaal. Het aanleren van verschillende bewegingen kan het poppenspel er een stuk professioneler uit laten zien. Je kunt bijvoorbeeld denken aan verschillende manieren van lopen of aan lichaamstaal zoals enthousiasme of teleurstelling bij de poppen.

– Praten. Het belangrijkste aspect aan praten is het bewegen van de mond van de pop. Wat vaak gebeurt, is dat de mond van de pop dichtgaat wanneer een woord wordt uitgesproken. Mensen doen echter precies het tegenovergestelde en dus zouden poppen dat ook moeten doen.

– Geslacht van de pop. Vaak wordt over poppen gesproken als genderneutraal. Het toevoegen van een geslacht aan het doen en laten van een pop kan het poppenspel echter verbeteren. Door kinderen wordt vaak automatisch al een geslacht bij de pop bedacht en het is prima om dit zo te laten. Laat jet niet tegenhouden door het geslacht dat bij de pop bedacht is door de makers.