Sesamstraat: poppenshow voor kinderen

Iedereen heeft in zijn jeugd de kinderserie Sesamstraat wel eens gezien. Jarenlang werd het programma iedere werkdag uitgezonden, waardoor duizenden kinderen elke doordeweekse avond aan de buis gekleefd zaten. Bij Sesamstraat beleefden allerlei verschillende poppen en mensen spannende, grappige en leerzame avonturen, die bij veel kinderen in de smaak vielen. Voor veel kinderen was het absoluut het hoogtepunt van de dag als Sesamstraat begon ’s avonds.

Het idee van Sesamstraat is min of meer gelijk aan die van de Muppets, die zijn bedacht door Jim Henson in de jaren 60. Deze serie bleek zeer succesvol. In 1969 op 10 november om precies te zijn, werd de eerst aflevering uit gezonden van Sesamstraat. Deze bleek zo succesvol dat het niet lang duurde tot er buitenlandse interesse kwam. Het was met name zo populair in de hele wereld vanwege de combinatie van een educatief element, een grappig element, en een avontuurlijk evenement. Ook wordt er veel in gezongen, dus alle elementen aanwezig die kinderen leuk vinden.

Het programma werd verkocht aan maar liefst 120 landen, waarvan 20 landen zelfs hun eigen variaties hebben aangebracht op het idee. Er zijn inmiddels al meer dan 4000 afleveringen gemaakt die zijn uitgezonden. Helaas is het programma onlangs in Nederland van de buis gehaald, door teruglopende kijkcijfers. Laten we hopen dat het zeer binnenkort weer terug op de buis komt, aangezien het voor kinderen het ideale programma is.

De bekendste personages in het programma zijn natuurlijk Tommie. Ieniemienie en Pino. Verder zijn Bert, Ernie, Elmo, Grover, Koekiemonster en Kermit de kikker zeer populair. Daarvan zijn bijvoorbeeld Pino, Ieniemienie en Tommie bedacht in Nederland, die kennen ze niet in de Verenigde Staten of Engeland. Een andere bekend personage in Nederland is natuurlijk Aart Staartjes die een soort opa rol vervult en daarom ook zeer populair is bij de kinderen.

Aart Staartjes trad toe tot het programma in 1984 toen er een grote verandering plaatsvond in Sesamstraat. Aart was in eerste instantie de zuurpruim van de serie, maar naarmate de acteur ouder werd, matigde dit en kreeg hij ook steeds vaker een opa rol. Een andere grote verandering in dat jaar was dat de toenmalige ‘opa’ Piet Hendriks zijn rol overgaf aan Lex Goudsmit.

In 2007 was het programma nog zo populair dat de speelduur van een aflevering werd verlengd van 15 naar 25 minuten iedere dag. Des te opmerkelijk is het dat nog geen tien jaar later het programma volledig van de buis is gehaald. Dit lijkt in principe onverklaarbaar. Hoe kan zo’n populair programma in een aantal jaar ineens helemaal niet meer bekeken worden. Dit zou kunnen komen doordat kinderen tegenwoordig misschien minder tv kijken, omdat ze eerder op de iPad, telefoon of Nintendo spelen. Het lijkt mij namelijk niet dat de kracht van Sesamstraat is uitgewerkt.