Poppentheaters in Nederland

Nederland is een relatief klein land maar er is heel veel te doen. In alle twaalf de provincies van ons land zijn veel activiteiten te vinden. Als je graag een cultureel uitstapje wilt maken is het theater natuurlijk een geweldige plek om naar toe te gaan. Op deze pagina zullen we meer informatie geven over een aantal mooie theaters in verschillende delen van het land. Al deze theaters hebben gemeen dat het mogelijk is om er een poppenspel te bekijken. Vandaar de titel poppentheaters in Nederland.

De Winsinghhof in Roden

In het Drentse Roden vind je theater de Winsinghhof. Het is een knus en klein theater dat in een oude boerderij is gevestigd. Deze oude boerderij is omgebouwd tot een schitterend theater met volop moderne techniek en technische snufjes. Het theater biedt plaats aan maximaal 147 toeschouwers. Het programma van theater de Winsinghhof is modern en afwisselend. Sinds het jaar 2013 worden er bijvoorbeeld ook films gedraaid in dit theater. Over het algemeen worden de voorstellingen in dit theater goed bezocht.

Er zijn veel verschillende soorten voorstellingen in theater de Winsinghhof. Gemiddeld worden er ieder jaar iets meer dan 50 voorstellingen gegeven in dit theater. Veel van de voorstellingen zijn normaal gesproken bestemd voor wat grotere theaters. Maar de artiesten komen zelf ook graag naar Roden door de prettige sfeer en het contact met het publiek in de Winsinghhof. Naast poppenspel is er tal van andere soorten optredens in dit theater. Er is bijvoorbeeld ook volop ruimte voor het volgen van jeugdtheaterlessen in Roden. Informeer gerust eens naar de mogelijkheden bij de eigenaar van het theater.

ZINiN Theater in Nijverdal

Het ZINiN Theater in Nijverdal is een schitterend theater in Overijssel. Dit theater biedt een enorm gevarieerd scala aan optredens. Je kunt er bijvoorbeeld kijken naar een film, luisteren naar muziek of lachen om een cabaretier. Maar behalve al deze activiteiten kun je ook kijken naar een poppenspel in het ZINiN Theater. In het jaar 2007 werd de stichting achter ZINiN opgericht door de bibliotheek en het Spoortheater. Enige tijd na de oprichting van deze stichting opende het ZINiN Theater in een bijzonder gebouw. Het is namelijk gevestigd in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal.

Het Huis voor Cultuur en Bestuur is een gloednieuw gebouw in Nijverdal dat direct opvalt. Het doet dienst als cultureel centrum en is ontworpen door het bekende architectenbureau Claus en Kaan. Voor de bouw van dit theater zijn grote stenen gebruikt en het bevat een aantal grote bogen die direct in het oog springen. Vanbinnen is het theater juist intiem en gezellig.

Theater Slot Zeist

Er zijn veel mooie gebouwen waar theaters in gevestigd zijn, maar Theater Slot Zeist spant waarschijnlijk toch wel de kroon. In het mooie Slot Zeist zit sinds het jaar 1965 ook een theater verborgen. Dit theater is gevestigd op de zolder van dit fraaie slot. Het theater zelf is niet heel groot en daarom het best te omschrijven als intiem. De voorstellingen die in Theater Slot Zeist plaatsvinden zijn zeer divers. Vaak zijn het voorstellingen van amateurs die worden begeleid door een professionele begeleider of regisseur. Ook qua poppenspel zijn het vaak amateurs onder begeleiding van een professional.

Van oktober tot en met april worden er wekelijks op vrijdagavond voorstellingen gehouden in Theater Slot Zeist. Dit geldt alleen niet in de maand januari. In januari worden de voorstellingen in plaats van op vrijdagavond, op zondagmiddag gehouden. Deze voorstellingen zijn dan met name gericht op kinderen. Na afloop van een voorstelling in Theater Slot Zeist is Brasserie Slot Zeist geopend. Hier kun je onder het genot van een hapje en een drankje de voorstelling nabespreken. Vaak zijn ook de spelers van de voorstelling in de brasserie aanwezig.

Donckhuys in Dongen

Het Donckhuys in Dongen is een van de mooiste theaters van de provincie Noord-Brabant. Op het gebied van cultuur en vermaak is er in het Donckhuys een zeer gevarieerd aanbod te vinden. Er zijn veel verschillende theatervoorstellingen die voor zowel kinderen als volwassenen geschikt zijn. Poppenspelen zitten hier ook zeker tussen. Ook zijn er regelmatig muzikale optredens in het Donckhuys. Verder zijn toneel en cabaret regelmatig te vinden in dit theater in Dongen. Het Donckhuys laat zich het best omschrijven in een aantal kernwoorden. De kernwoorden die bij het Donckhuys passen zijn: creativiteit, gezelligheid, samenwerken, kwaliteit en cultuur.

Naast het grote aantal verschillende voorstellingen in het theater, is er nog veel meer te doen in het Donckhuys. Als je niet alleen wilt toekijken maar ook zelf iets wilt doen kun je bijvoorbeeld theater of Tai Chi lessen volgen. Ook is er een dansgroep en de mogelijkheid om iedere week bridge te spelen. Iedere maand wordt er een gezellige pubquiz gehouden in het Dockhuys. Mocht je zelf leuke idee├źn hebben om iets te organiseren in het Donckhuys dan is dit ook mogelijk.