Poppenmuseum in Nederland

Voor liefhebbers van poppenspel en poppen is een bezoekje aan het poppenspelmuseum een echte must. Dit museum heeft een gigantische collectie van foto’s, affiches en programmavellen van vele jaren poppenspel in Nederland. De collectie foto’s bestaat alleen al uit iets minder dan 4000 foto’s. Genoeg te bekijken dus! De geschiedenis van het poppenspel in Nederland gaat ongeveer 200 jaar terug. De programmavellen uit het theater gaan ongeveer terug naar het jaar 1900. Ook zijn er prenten die nog verder terug gaan bijvoorbeeld naar Semar, een Indonesische clown die populair was in het poppenspel in Nederland. De nieuwere objecten in het museum geven een goed beeld van het moderne poppenspel zoals dat in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw is opgekomen.

Over de collectie

De collectie van poppenmuseum poppentheater in beeld bestaat uit zeer diverse stukken die allemaal iets met poppenspel te maken hebben. Er zijn kaarten, posters, prenten en vooral heel veel foto’s van het traditionele poppenspel tot het meer moderne poppentheater. Er is volop aandacht voor de bekende namen in het poppenspel in Nederland zoals Jan Klaassen. Maar ook buitenlandse grootheden uit het poppenspel komen aan bod. De Duitse Kasperl en Engelse Punch kun je bijvoorbeeld een aantal keer terugvinden in de collectie van het poppenmuseum. Dit is een van de dingen die deze collectie zo uniek maakt. Ze is compleet en niet alleen op Nederland georiënteerd.

Het traditionele poppenspel zoals dat in Indonesië veel voorkwam krijgt in de collectie van het museum volop aandacht. Er zijn een heleboel afbeeldingen van wayangfiguren in de collectie te vinden die in dit traditionele poppenspel veel gebruikt werden. Omstreeks het jaar 1900 werden er met losse coulissen en figuren van papier en karton kleine poppentheaters gebouwd. Uit deze tijd zijn met name theater vellen in de collectie van het poppenmuseum te vinden. Elders in het museum is ook volop aandacht voor de manier waarop dit vroege poppenspel andere kunstvormen heeft beïnvloed.

De collectie gaat over de afgelopen 200 jaar van het poppenspel maar de tijd die het meest terugkomt, zijn de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Uit deze tijd die wordt beschouwd als de bloeitijd van het moderne poppenspel zijn enorm veel foto’s te vinden. Er zijn bijvoorbeeld veel foto’s uit poppenspel van bekende gezelschappen zoals Figurentheater Triangel en Feike Boschma. Deze afbeeldingen geven een inkijkje in hoe het poppenspel zich in die jaren ontwikkelde.

Meer informatie over het poppenmuseum

De collectie van dit museum is al met al erg uniek door het complete beeld dat de collectie geeft van poppenspel over de afgelopen eeuwen. Ook de link met andere kunstvormen is een unieke die je niet vaak in een poppenmuseum zult tegenkomen. Poppenmuseum Poppentheater in beeld is niet alleen uniek door haar complete en afwisselende collectie. Ook het feit dat het poppenmuseum vrij toegankelijk is maakt het uniek. Dit geldt namelijk voor geen enkel ander museum in deze soort in Nederland.

Je vindt het museum in het plaatsje Vorchten. Dit is gelegen aan de rivier de IJssel tussen Deventer en Zwolle. Het museum ligt op een fraaie locatie net achter de dijk van de IJssel. Het Poppensp(e)elmuseum is in 1984 opgericht door museumdirecteur en poppenspeler Otto van der Mieden. Hij was al in 1970 begonnen met het bij elkaar verzamelen van de collectie van het poppenmuseum. In en om het museum worden door van der Mieden ook tal van activiteiten georganiseerd die natuurlijk met poppenspel te maken hebben. In het jaar 2001 werd het museum echt op de kaart gezet als geregistreerd museum. Voor meer informatie kijk je op de website van het museum die in maar liefst 4 verschillende talen beschikbaar is.