Hoe word je een poppenspeler?

Aangezien een poppenspel vaak grappig, leuk en vermakelijk is, roept het bij veel mensen een positief gevoel op. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om zelf eens te proberen een voorstelling te maken of in ieder geval te leren omgaan met een pop. Het in elkaar zetten van een voorstelling of een kort toneelstukje of het bedenken van een karakter is echter minder eenvoudig dan het misschien lijkt op het eerste gezicht. Het bedenken is verder een, maar het uitvoeren is twee. Het is namelijk ook handig om een aantal vaardigheden onder de knie te hebben of krijgen, wat langer de tijd zal kosten dan je misschien denkt.

Het kan je misschien leuk lijken om een poppenspel te gaan doen, toch is het handig om te kijken of het poppenspelen wel bij je persoonlijkheid en binnen je mogelijkheden past. Het is bijvoorbeeld handig om aan een aantal punten te voldoen. Het is handig om het vermogen te hebben om de poppen die je gaat bespelen een bepaald karakter te geven. Vaak is het daarbij handig om een karaktereigenschap van een pop uit te lichten, zodat deze meer karakteristiek en herkenbaar wordt. Verder moet je er tegen kunnen dat je langdurig in kleine ruimtes moet zitten en daarbij ook nog vaak in het donker.

Wees altijd op de hoogte van krachten en zwaktes van je poppen, vooral als je een live voorstelling geeft op bijvoorbeeld televisie, zodat je kunt omgaan met ongeplande gebeurtenis die plaatsvinden tijdens een voorstelling. Een zeker mate van improvisatie moet dus ook aanwezig zijn in je persoonlijkheid. Wat daarnaast ook heel moeilijk is, is het onder de knie krijgen van het praten van de poppen. Je moet de lippen van de pop namelijk om exact hetzelfde moment laten bewegen als je eigen mond, wanneer je aan het spreken bent.

Het is daarnaast handig om vindingrijk en creatief te zijn, aangezien het toch een creatief beroep is natuurlijk als je het professioneel wilt gaan doen. Verder moet je goed kunnen communiceren met teamleden, zodat je elkaar kun steunen om hectische momenten. Verder moet je hoogstwaarschijnlijk werken voor tv, films of andere locaties waar je een poppenspel kunt opvoeren. Dus zorg ervoor dat je daar tegen kan. Een ander belangrijk aspect is dat je veel verschillende stemmetjes kunt opzetten en deze lange tijd kunt volhouden. Ook is het daarbij belangrijk dat je snel kunt wisselen tussen deze stemmetjes en dat ze bij het karakter van de pop passen.

Het is de bedoeling dat een echt professioneel poppenspel in principe op hetzelfde niveau is als een normaal toneelstuk of als een film. Het is daarom misschien handig om in ieder geval een cursus te volgen in drama of toneel, zodat je een bepaalde basis hebt. Er zijn een aantal toneelscholen wereldwijd die dergelijke cursussen aanbieden. Dus als je echt goed wil worden is het handig om die uit te proberen. Het is namelijk handig om vaardigheden te hebben op het gebied van verhalen vertellen en acteren.

Volgens Simply Hired is het mogelijk om 28.000 dollar te verdienen per jaar als professioneel poppenspeler. Volgens hen is dit zelfs het gemiddelde salaris van poppenspelers. Dus als je echt goed bent, is het waarschijnlijk mogelijk om nog veel meer te verdienen. Overigens moet nog worden vermeld dat het bespelen van een marionettenpop heel erg lastig is, dus dat kost veel meer tijd om goed onder de knie te krijgen dan bijvoorbeeld een gewone handpop. Andere opmerkingen die nog moeten worden gemaakt zijn dat er heel veel mensen poppenspeler willen worden, maar het aantal banen beperkt is.

Je moet dus echt goed zijn, er heel veel tijd in steken om goed te worden en een beetje geluk hebben als je daadwerkelijk een professionele poppenspeler wil worden. Bovendien moet je goed met kinderen van jonge leeftijd om kunnen gaan, aangezien veel voorstelling zullen zijn voor kinderen van de leeftijd 3 tot 6 jaar. Begin gewoon met het simpel oefenen van korte toneelstukjes voor familie of vrienden of je kleine nichtje of neefje.

Zo is namelijk ook de bekende poppenspeler Jim Henson begonnen. Hij staat vooral bekend als het brein achter The Muppets. Ook is hij met name bekend geworden door zijn deelname aan Sesamstraat in de jaren 60. Ook heeft hij verschillende sketches gedaan voor het nog altijd bekende programma Saturday Night Live. Zijn beroemdste creaties zijn Kermit de kikker, Ernie van Sesamstraat en Rowlf de hond, die onderdeel was van de Jimmy Dean show uit de jaren 60.